Tel.: +420 733 640 964 | Stránky školy | Stránky oborů | Administrace
novinky

prázdniny

Po celou dobu prázdnin bude naše cukrárna otevřená. Pojďte ochutnat naše úžasné zákusky s lahodnou kávou. Otevírací doba cukrárny od ...

Velikonoce

Vyhlašujeme soutěž pro žáky oboru cukrář v pečení beránka. Informace na z1a. Přeji krásné pečení....

Velikonoce

Velikonoce 2020. Do 27. 3. 2020 si můžete objednat velikonočního beránka. Záloha na beránka 50 Kč. Výdej beránků v naší školní cukrá...


všechny novinky

Receptury

26.01.2015: Vaječné věnečky

Vaječné věnečky
Vnější vzhled a tvar- kulatého tvaru, povrch je potažen bílou fondánovou polevou, se znatelným rýhováním korpusu
Zpracování- náplň stříkaná žloutkovým krémem tukovým se stříká řezanou trubičkou
-náplň stříkaná žloutkovým krémem máslovým – se stříká hladkou trubičkou
Chuť a vůně- jemná, doplněná vůní vanilky
Surovinová norma na 100 ks 1 ks 40g

Pálená hmota: Mouka hladká 0,450 kg
Vejce 0,600 kg
Olej 0,200 kg
Voda 0,600 kg
Sůl 0,05 kg
Krém: mléko 2 l
Krémový prášek 0,320 kg
Cukr krupice 0,800 kg
Vanilkový cukr 4 ks
Máslo 1 kg
Rumové aroma 0,090 kg
Fondánová hmota základní 0,631 kg

Technologický postup:
Pálená hmota: dáme vařit vodu, olej, sůl. Do vařící směsi přisypeme prosátou mouku a restujeme. Hmota se musí odlepovat od vařečky a hrnce. Lehce necháme vychladnou a zamícháme vejce. Ještě za tepla stříkáme na teflony nebo pečící papíry požadované tvary. Pečeme 240 °C dopékáme 220 °C.
Krém: dáme vařit 2/3 mléka, cukr. Do 1/3 mléka zamícháme krémový prášek s vanilkovým cukrem. Do vroucího mléka zamícháme mléko s krémovým práškem na provaříme 3 minuty. Prochladlý pudink vyšleháme a za postupného šlehání přidáváme zhomogenizované máslo.
Korpusy vaječných věnečků se rozkrojí na polovinu. Na spodní části korpusů se nastříká za použití řezané nebo hladké trubičky krém, ochucený rumovým výtažkem. Vrchní části se namočí v ochucené, slabě nahřáté bílé fondánové polevě a odkapané se přiklopí na naplněné spodní části věnečků