Tel.: +420 733 640 964 | Stránky školy | Stránky oborů | Administrace
novinky

Velikonoce

Od začátku března si můžete v naší cukrárně objednat beránka. Objednávky uzavíráme 5.4.2019, záloha na jednoho beránka je 50 Kč. Výde...

Gastro Labe

Dne 28.2.2019 se v Děčíně uskutečnil čtvrtý ročník Gastro Labe, pro žáky oboru cukrář, kuchař a číšník. Naši žáci oboru cukrář ...

Vánoční cukroví

Přijímáme objednávky na vánoční těsta a na vánoční cukroví....


všechny novinky

Receptury

26.01.2015: ovocný chleba

Ovocný chleba

Mouka hladká 1 kg
Máslo 200 g
Mléko 650 ml
Droždí 25 g
Cukr 300 g
Sůl 20 g
Rozinky 200 g
Vlašské ořechy celé 200 g
Meruňky 200 g
Švestky 200 g
Technologický postup:
Připravíme si kvásek. Vlašské oříšky, meruňky a švestky nakrájíme na kousky, smícháme s moukou.
Do kvásku přilijeme rozpuštěné vlažné máslo. Z kvasu a mouky s ostatními surovinami zaděláme rušně těsto. Necháme vykynout. Tuhý chléb necháme vykynout a pečeme na 170 °C 20 minut. Dále 160°C 50 minut.











ovoce sušené (200 g fíků, 50 g meruněk, 50 g švestek, 50 g datlí) (200 g fíků, 50 g meruněk, 50 g švestek, 50 g datlí)
mouka pšeničná hladká
200 gramů
mouka žitná
100 gramů
cukr hnědý
80 gramů
mandle (oloupané)
80 gramů
vejce
1 kus
máslo
60 gramů
mléko (vlažné)
1,2 decilitru
melasa
2 lžíce
hruškovice
1/2 decilitru
droždí
20 gramů
skořice
1/2 lžičky (mletá)
pomerančová kůra
1/2 lžičky (nastrouhaná)
citronová kůra (nastrouhaná)
1/2 lžičky
hřebíček (drcený)
1/2 lžičky
zázvor (mletý)
1 špetka
sůl
1 špetka
Na potírání:
med
2 lžíce
džus pomerančový
2 lžíce
máslo
1 lžíce (rozpuštěné)
Postup přípravy
Nakrájené ovoce promícháme s hruškovicí, kořením a nastrouhanými kůrami a necháme asi 1/2 hodiny odležet.
V míse smícháme obě prosáté mouky, mléko, vejce, cukr, melasu, vlažné rozpuštěné máslo, rozdrobené droždí a špetku soli a těsto necháme pod utěrkou na teplém místě 30 minut kynout. Pak do něj vmícháme ovoce a mandle a vypracujeme tuhé těsto. Vytvarujeme z něj bochánek, položíme ho na vymazaný plech, poprášíme moukou a necháme asi hodinu v teple kynout.
Pak chléb vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C stupňů, po 20 minutách snížíme teplotu na 160 °C a dopečeme asi 50 minut. Poslední půlhodinu potíráme chléb medem rozmíchaným s džusem a máslem, aby získal hezkou kůrku. Po vychladnutí chléb zabalíme do fólie a necháme alespoň týden rozležet.