Tel.: +420 733 640 964 | Stránky školy | Stránky oborů | Administrace
novinky

prázdniny

Po celou dobu prázdnin bude naše cukrárna otevřená. Pojďte ochutnat naše úžasné zákusky s lahodnou kávou. Otevírací doba cukrárny od ...

Velikonoce

Vyhlašujeme soutěž pro žáky oboru cukrář v pečení beránka. Informace na z1a. Přeji krásné pečení....

Velikonoce

Velikonoce 2020. Do 27. 3. 2020 si můžete objednat velikonočního beránka. Záloha na beránka 50 Kč. Výdej beránků v naší školní cukrá...


všechny novinky

Receptury

13.01.2012: Lívance

Lívance plněné mákem
Tenhle recept připomíná Čirině dětství, kdy lívancové těsto čas od času provonělo jejich hospodářství na jižním Slovensku. Když jej nedávno své mamince připomněla, už se na něj nepamatovala. Díky Čirině však recept existuje a vy si jej můžete doma vyzkoušet. Je to jednodušší a rychlejší varianta než těsto kynuté…
Rozpis pro 4 osoby:
 250g hladké mouky
 0,5 litru mléka
 špetka soli
 1 prášek do pečiva
 2 vejce
Postup:
Vypracujeme trochu řidší těsto a necháme dvě hodiny odpočinout. Připravíme si uvařený mák. Na dno lívanečníku vylijeme vrstvu těsta, přidáme vrstvu máku a opět přikryjeme vrstvou těsta. Otáčíme, aby se lívance udělaly rovnoměrně.
Jahodové pyré
Navrch lívanců můžeme přidat jahodové pyré, které nejen dobře vypadá, ale i chutná. Nejlepší je připravovat pyré z čerstvých jahod. Rozšleháme je, propasírujeme, dochutíme cukrem a je hotovo.
Ovocné lívance podle Sandtnerové
Nejprve si uděláme kvásek z droždí, z části cukru, mouky a vlahého mléka a dáme kynout. Do hrnce si připravíme prosátou hladkou a krupičkovou mouku, cukr, sůl, citronovou kůru Pak přidáme vykynutý kvásek a po částech vlažné mléko se žloutkem a máslem. Vypracujeme řidší těsto, které dáme vykynout. Mezitím si připravíme drobné kousky nakrájené čerstvé meruňky, třešně bez pecek, jahody nebo jablka. Ohřátý lívanečník vymažeme rozehřátým máslem, nalijeme do něj jen málo těsta, na ně dáme kávovou lžičku nakrájeného ovoce, zalijeme vše ještě vrstvou těsta, pokapeme máslem a pečeme. Teplé lívance obalíme ve skořicovém cukru.
Moučné lívanečky podle Rettigové
Vezměte čtyři žloutky a čtyři celé vejce, žejdlík dobré smetany, čtyři lžíce kvasnic, cukru, soli, trochu pokrájené citronové kůry, trochu květu a mouky tolik, aby těsto jako husté kapání bylo. Dobře to v hrnci umíchejte a nechte kynout. Pečte rovnoměrně po obou stranách, omočte v rozpuštěném másle a posypte cukrem a skořicí nebo pomažte povidly a posypte strouhanou homolkou.